Egy szereplő halála sem fájt még így a Trónok harcában
2015. június 15. írta: lílitu

Egy szereplő halála sem fájt még így a Trónok harcában

De korai még sírni, mert...

SPOILER SPOILER SPOILER! Ha még nem láttad az évadzáró epizódot, vagy nem olvastad a könyvet, akkor ne görgess tovább! Ha viszont tudod, min borultak ki (legutóbb) a Trónok harca rajongói, és te is magyarázatot követelsz, akkor ez a poszt neked szól.

George R.R. Martin - vagy ahogy mi, itt a Kaméleonnál csak magunk között hívjuk, Martin papa - eddig sem arról volt híres, hogy kesztyűs kézzel bánt volna a karaktereivel. Jon Snow halála azonban több szempontból is kitűnik a sorból, és nem csak azért, mert a sorozat így elvesztette a legszexibben lihegő közönségkedvenc karakterét.

Joffrey halálát most hagyjuk, ő nyilvánvalóan egészen más szálon mozog, de Ned Stark vagy éppen Rob halála valóban sokkoló volt. Csakhogy: ezeknek a karaktereknek a történet szempontjából is menniük kellett, még akkor is, ha addig a főszereplői gárdát erősítették. Úgy tűnt, mindez ahhoz készíti elő a terepet, hogy Jon, a kis árva, a nehéz sorsú fattyú, beteljesítse mesebeli sorsát - azaz ő üljön fel a Vastrónra.

Léteznek elméletek, miszerint a Hét Királyságot a Sárkány Három Feje irányítja majd: ők pedig nem mások, mint Daenerys, Tyrion és Jon Snow. Daenery és Tyrion már együtt vannak, vagyis a szálak eddig ennek megfelelően alakulnak, és Jon is illik a sorba, főleg, ha valaki, sok rajongóhoz, és hozzám is hasonlóan hisz az L+R=J elméletben.

(Ez a teória leginkább a könyv rejtett utalásaira hagyatkozik, nem megyek bele, hogy ne rontsam el az élményt annak, aki esetleg még nem olvasta őket, de a lényege annyi, hogy Jon félig Stark, félig pedig Targaryen lehet, így minden bizonnyal Danny is elfogadná őt maga mellé.)

Csakhogy van egy kis bökkenő: Jon az éjjeli őrség tagja, és mint ilyen, soha nem ülhet a trónra, nem vehet asszonyt maga mellé, nem avatkozhat bele a Hét Királyság dolgaiba. És akár Ned Stark az apja, akár nem, Jon valamiben mégis csak hasonlít nevelőjére: ez pedig az, hogy megtartja az esküjét. Jon sohasem adná fel az őrséget, ezt bebizonyította akkor is, amikor Rob halála után elutasította, hogy visszatérjen északra.

Jon karaktere az elmúlt évadokban/könyvekben rengeteget fejlődött, nagyon sokat alakult, de úgy tűnt, mégsem hagyhatja maga mögött az utolsó akadályt anélkül, hogy ne veszítene el valamit, ami miatt a nézők annyira szeretik. Lehet, hogy Martin papa rájött, hogy mégsem lehet Jonból a Hét Királyság ura, és sutba vágta az eddigi cécót? Vagy minden eddigi előkészítés, Jon karakterének fejlődése, a sorsának misztifikálása csak ahhoz kellett, hogy még fájdalmasabb legyen a halála? Talán.

De szerintem nem.

Az évadzáró részben a sok fejkapkodás között talán nem is tűnt olyan fontosnak egy jelenet, aminek pedig később még óriási szerepe lehet: Melissandre megérkezett az Éjjeli Őrséghez. Azt pedig már tudjuk, hogy a Fény Ura képes visszahozni a halottakat az élők sorába. Ezt Arya saját szemével is láthatta korábban, a könyv olvasói pedig pláne tudják, miről beszélek.És akkor most tessék a számítógépbe kapaszkodni: Havas Jon így nem csak feltámadhat, de az Éjjeli Őrség köteléke sem béklyózza meg tovább. „Sűrűsödik az éj, elkezdődik az őrségem. Nem ér véget halálom napjáig.” Csakhogy Havas Jon meghalt - az őrsége véget ért. Az pedig már csak rajta - vagy inkább Martinon - múlik, hogy mit kezd a következő életével.

Szóval van még remény.

Képek: HBO, sd.keepcalm-o-matic.co.uk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lebegokameleon.blog.hu/api/trackback/id/tr557546170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrazyB 2015.06.16. 00:51:36

Teljesen egyetértettem ezzel a teóriával úgy ma 11ig. Amikor olvastam egy interjút Kittel, aki azt nyilatkozta, hogy vége van, nem hozzák vissza és TÉNYLEG meghalt. Pedig még azt is elfogadtam volna hogy varg lesz, és Szellemben él tovább.
Itt van az interjú ha érdekel:
www.ew.com/article/2015/06/14/game-thrones-jon-dies-interview
Btw. a könyvben még visszajöhet! Én hiszek Martin papában! :)

lílitu 2015.06.16. 06:39:00

Igen, én is olvastam hasonlót, de mondjuk ha vissza is jön, nyilván nem fogja az első újságírói kérdésre meglebegtetni a dolgot, hogy lelője a poént. :) Szerintem simán benne van még így is a pakliban, hogy nem a jövő évadban, de utána visszajön.
Persze, az is lehet, hogy nem, mert Martin papa :) szereti hangoztatni, hogy csak éppen olyan „igazságtalan" a szereplőivel, mint amilyen az élet is az emberekkel. Így aztán attól, hogy Jonnak lenne még feladata, simán meghalhat, ahogyan az életben sem ment meg ez senkit. De a remény, a remény...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.17. 10:14:15

Shireen halála na az tényleg borzasztó vokt. De jon snow?
Na bumm...
süti beállítások módosítása
életforma